Thursday, 27 October 2011

Ekspedisi Bukit Kledang & Air Terjun Ulu Chepor [26/10/2011]

Pada cuti Deepavali 2011 , ak n member2 skali lagi memecahkan rekod peribadi masing2 untuk mendaki Bukit Kledang,Ipoh .. Selama hampir 5 tahun kami belajar di Perak, kami x pernah lagi jejak kaki ke puncak Bukit Kledang ni.. 

 
(Breakfast dulu @Restoran Sithik)

Tepat jam 650 pg, kami breakfast di Restoran maple terkenal di Tronoh( Restoran Sithik).. plan asal nk gerak jam 630 pg tp biasa la, ada yg lmbt bgn laa.. mandi lama laa.. so terpaksa bertolak lmbt sikit.. 


Tepat jam 8.10 pg, kami mulakan pendakian kami menuju puncak Bukit Kledang, tapi masa kami mendaki,rupanya ramai dah uncle2 n auntie2 n amoi2 cina yg mula turun bukit.. ni bermakna kami dah TERLAMBAT !! haha.. 

(Di kaki Bukit Kledang)

(Muka2 ghairah untuk mendaki bukit)





Masa tgh mendaki, kami sempat mengambil gmbr sambil menghirup udara segar di pagi hari & sambil2 tu jgk  mencuci mata yg penuh taik mata lagi tu.. kehkeh.. 



Ada a few check point yg kami stop.. 1st check point ialah di taman permainan yg terletak kat atas bukit ni... check point ni ialah check point biasa pendaki2 akn berhenti rehat & turun balik.. 

(1st Check Point)

Tapi kami teruskan ke check point ke 2 iaitu puncak bukit ni.. kat puncak tu terletaknye 3 biji pencawang telekomunikasi.. kalau korang lalu di main road dari lumut menuju ke ipoh kat area taman kledang, korang dpt tgk 3 biji pencawang tu berdiri teguh di puncak Bukit Kledang.. 

Mula2 ak rasa nk give up sbb da penat sgt2 ..lps check point 1, track dia lg mencabar n berliku2.. korang jln pun korang rasa badan korang senget sebelah sbb tanah dia x rata..nak di jadikan cerita.. smpai kat 1 kawasan, 1 atuk cina turun dari check point 2 dan tegur kami " banyak kuat aaa.." .. giler ahh.. atuk umur     60 an pun bole sampai puncak, x kn ak x bole kot .. so ak kuatkan semangat n akhirnya sampai jgk di puncak.. Alhamdulillah..

Tp dlm suka ada jg duka.. 1 member ak yg ak pgl pak wut telah cedera di kaki sbb terseliuh.. ni sume angkara keghairahan amik gambar lompat2 di dlm semak atas bukit kledang.. malang x berbau, dia tergelincir n cedera ..yg paling sedih dia x dpt sampai ke puncak Bukit Kledang(check point 2).. Rumate sejati member ak tu (yid) yg ada di tmpt kejadian pun x dpt sampai ke puncak sbb kna teman pak wut untuk turun ke tmpt parking kereta ..

(Peserta yg tercedera)

Sorang lg member ak(babat) yg ada sakit "gout" pun hanya berjaya mendaki 3/4 dari Bukit Kledang sbb kaki dia sakit sebelum smpt sampai ke check point 2(puncak kledang).. Syabas babat!!

So dari 9 perserta ekspedisi, hanya 6 WIRA Sejati UTP yg dapat jejak kaki ke puncak kledang .. SYABAS!!

Wira 1 : Aku 
Wira 2 : Bobo
Wira 3 : Jo
Wira 4 : Simen
Wira 5 : Meer Musta
Wira 6 : Azrie

P/S : X ada pic kami amik masa di puncak sbb kamera ada dgn member ak yg tercedera tu.. x de rezeki untuk amik2 pic di puncak kledang.. 

Lps penat mendaki, kami ke air terjun Ulu Licin untuk mandi manda n makan tgh hari kat situ.. 



(babat yg hampir lemas tgh di selamatkan)

( "smart group" dlm air..hikhik)

Akhirnya, 1 lg trip yg best dpt di jayakan.. Thanks guys ~~

Peserta : Yid, Pirdaus(pak wut) , simen, jo, Nasuha(bobo) , Azrie, Farid(babat), Meer Musta

Saturday, 22 October 2011

Pelengkap Hidupku - Eren


1 lagu yg penuh makna .. aku rasa, kalau kita nak bahagia dlm 1 perhubungan tu, kita harus terima kelemahan masing2 & saling melengkapi 1 sama lain.. 1 jiwa bersedih, 1 jiwa lagi harus tahu mengubati kesedihan pasangannya tu..Bg aku, nk kekal dlm percitaan harus ada 3 prinsip yg harus kita pgg :

 1) Jaga Batasan bagi yg masih belum ada hubungan halal..

2) Setia pada pasangan masing2..

3) Jujur & Ikhlas dlm tiap ape yg kita lakukan untuk pasangan kita.. 

hehe.. sorry ter"jiwang" skit mlm ni.. (^_^)

Sunday, 16 October 2011

1001 kenangan di stadium (Perak vs Selangor)

Jumaat lepas(14/10/2011),1st time ak n member2 g tgk bola kat stadium Perak ni.. ak sbnrnya bkn la peminat sukan bola ni.. kehkeh.. tp di sbbkan member2 1 course ak kata as a bro final year, jom kita g tgk match bola live kat stadium, nt da grad susah nk gather sama2 da.. So, jumaat ptg tu kami pn gerak ar dari UTP ke stadium Perak untk beli tiket  “on da spot” kat sana.. nasib bek RM10 jer rege tiket tu.. xde la mahal sgt.. 4 org dari kami ialah ank jati Selangor, so mereka sokong SELANGOR ar.. yg selebihnya sokong PERAK..


Even ak ank jati Kelantan dan penyokong The Red Warrior, but for that day, ak sokong PERAK sbb da nk 5 tahun ak study kat Perak ni.. Member2 ak x lepaskn peluang untuk soping jersi negeri masing2.. ak just beli kain ikat kat kepala tu jer(lambang  PERAK).. kehkeh ..

Bila otw nk masuk ke gate stadium, tiba2 dtg 1 group penyokong perak dtg “provoke” member2 ak yg pakai bj Selangor.. mmg silap langkah ar masa tu, silap lak kami lalu kat tmpt penuh penyokong Perak.. nek cuak jgk member2 ak, siap ada yg kna “Double F**K” kat depan2 muka.. kena maki..kena selak baju sikit.. naik berderau jgk darah ak bila tgk member2 kena wat mcm tu..tapi dgn slumbernye kami meneruskn perjalanan kami masuk  stadium.. better ignore je org2 mcm tu.. kehkeh

Bila masuk dlm stadium, kami pilih port belah atas n belakang gol, sng nk tgk org score.. untk sbb keselamatan, member2 ak yg sokong Selangor pi duk tmpt penyokong Selangor..

A few scene yg menarik perhatian kami:
1) MERCUN : match ni dicemari dgn mercun2 dari segelintir penyokong2.. bayangkan mercun meletup atas kepala korang.. bodoh gler la org2 ni.. x piker ke safety org len..

2) GADOH : ada jgk scene gaduh antara penyokong dua2 belah pihak.. polis n RELA nek pening nk leraikan mereka.. time match pun bole gdh, time nk balik lg la, penyokong Perak siap tgu Penyokong Selangor lg, mcm nk attack mereka, tp nasib bek Polis dapat control keadaan..

3) BAKOR : ada la jgk beberapa mamat “low mentality” yg bakar banner kat stadium.. bodoh gler, kalu la stadium tu terbakar mcm ne.. haha

4) LAMPU STADIUM MATI: ada 1 panel lampu tiba2 padam, hbs kecoh la time tu.. ada yg baling2 botol, mercun,kerusi,etc..  hampeh btul..

5) POLIS CEDERA : ada sorang polis cedera kat pinggang kena mercun, kesian gler.. berdarah beb !!

Hbs je match, kami pun beredar, bek g mkn dari duk tgk org gaduh.. kehkeh.. pepun, kami sume sonok n enjoy untuk outing kali ni... (^_^)  .. 1 lg memory yg x kan di lupa.. 







Note: pic member2 team selangor xde sbb x upload lg.. 

Monday, 10 October 2011

Cinta & Benci

Ak rasa lirik lagu ni penuh makna .. (^_^)  .. like it !!

video

P/S : if kita di takdirkn berpisah dgn org yg kita syg, jgn sekali2 benci dia.. agp je kita da x de jodoh dgn dia.. kalu still syg kan dia, trskn berdoa agr jodoh korang di pertemukan kembali.. =)

Fikir2 pasal kerja ..

Salam & Hye korang.. 

Rasanya da dekat 1 mgu ak x update blog ni.. Nak kata busy xde la busy sgt cuma xde idea sgt nk post ape dlm blog ni.. hehe.. 

Btw, sabtu lepas member2 ak yg scholar PETRONAS da ada ability test untuk test samaada mereka layak x untuk join company minyak malaysia ni.. Malang bg ak sbb ak scholar MARA so ak x berpeluang untk join test mereka tu.. huhu.. Sbnrnya impian ak dr kecik lg untuk join keje dgn PETRONAS, bygkan la gaji starting pun da 4k, sape yg x nak kn??..1 thn keje,ley beli kete impian(RX8).. 2 thn keje, ley hntr mak ayh g haji kan??3 tahun keje da bole kawin da..da cukup bajet....Tp even ak x dpt join ability test tu,ak akn cuba cara len untuk membolehkn ak join jgk company minyak malaysia ni..kalu x,sia2 ak amik course engineering yg susah gler ni.. btw selain PETRONAS,ada jgk a few company len yg ak impikan untk keje nt.. Semoga bila ak graduate January nt, ak akn dpt keje trs so xde la nk "tanam anggur" kat belakang rmh kn?? hehe.. Ak harap dpt keje yg "base" kat oversea,best skit ley jln2 tmpt org.. Alang2 masih bujang, ak rela jer travel jauh untuk cari pengalaman..So, hrp2 la ak ada rezeki dgn salah 1 company yg ak impikan ni.. 

Next Step: siapkan resume n APPLY.. (^_^)












Note: ada lg company len tp nt bnyk sgt lak logo company kat post ni.. hee~~

Tuesday, 4 October 2011

1st time berlakon untuk Drama TV3

Semalam(Isnin) , ak n 2 lg member ak (frem & cmen) dpt offer untuk jd pelakon extra untuk 1 cite drama yg bakal di tayang di TV3 .. Ngam2 plak hari isnin tu Birthday ak,so ak agp ni mcm salah 1 saat bermakna bg ak selama ak hdp.. hehe.. so ape lg,terus accept la offer tu..




Scene untuk cite ni di buat di area Batu Gajah,Perak.. Ada scene di Kellie’s Castle n jgk area berdekatan situ jg.. Scene tmpt ak n member ak 1st berlakon ni di sebuah padang dkt2 area Kellie’s Castle..

Scene ni adalah 1 scene besar sbb melibatkan ramai jgk pelakon.. Watak yg ak bawak ialah sbgai Hulubalang Bimasakti.. Haa, sbnrnya cite ni merupakan cite pendekar zaman dulu2.. Scene yg ak berlakon ni merupakan scene perang antara 2 kerajaan (Bimasakti & Nilapura)..

Tugas  ak sng jer, just berlawan2 guna parang dgn askar pihak musuh.. haha.. bertuah jgk sbb ak antara 4 org hulubalang yg di pilih untuk bertarung.. hulubalang len dah mati tertiarap atas tanah..  dlm scene ni ada a few la subscene yg ak sempat masuk kamera.. ada part yg kena jln2 usha2 mayat askar yg da mati, ada yg kena meniarap menyamar jd askar yg da mati ,ada part bertarung bersilat2 dgn askar musuh.. haha..

Seriously ak rasa ni pengalaman yg best gler2.. dah la 1st time ak di make up oleh “awek2” sama jantina ak.. hahaha.. Even ni 1st time berlakon,ak x rasa kekok sgt sbb crew2 drama ni sume bek2 n sempoi2..

Nama drama ni ialah “NILAPURA” bakal di tayang di TV3, maybe untuk slot “aksi” ganti cite "Supermak" ..  nt kalu drama ni dah tayang kat TV3, jgn lupa tgk yer kwn2.. hehehe.. hopefully beberapa hr lg ada lg offer dr pihak produksi.. (^_^)




   Ley usha sini untuk info drama ni :      http://www.screenings.com.my/tv3.htm