Thursday, 27 October 2011

Ekspedisi Bukit Kledang & Air Terjun Ulu Chepor [26/10/2011]

Pada cuti Deepavali 2011 , ak n member2 skali lagi memecahkan rekod peribadi masing2 untuk mendaki Bukit Kledang,Ipoh .. Selama hampir 5 tahun kami belajar di Perak, kami x pernah lagi jejak kaki ke puncak Bukit Kledang ni.. 

 
(Breakfast dulu @Restoran Sithik)

Tepat jam 650 pg, kami breakfast di Restoran maple terkenal di Tronoh( Restoran Sithik).. plan asal nk gerak jam 630 pg tp biasa la, ada yg lmbt bgn laa.. mandi lama laa.. so terpaksa bertolak lmbt sikit.. 


Tepat jam 8.10 pg, kami mulakan pendakian kami menuju puncak Bukit Kledang, tapi masa kami mendaki,rupanya ramai dah uncle2 n auntie2 n amoi2 cina yg mula turun bukit.. ni bermakna kami dah TERLAMBAT !! haha.. 

(Di kaki Bukit Kledang)

(Muka2 ghairah untuk mendaki bukit)





Masa tgh mendaki, kami sempat mengambil gmbr sambil menghirup udara segar di pagi hari & sambil2 tu jgk  mencuci mata yg penuh taik mata lagi tu.. kehkeh.. 



Ada a few check point yg kami stop.. 1st check point ialah di taman permainan yg terletak kat atas bukit ni... check point ni ialah check point biasa pendaki2 akn berhenti rehat & turun balik.. 

(1st Check Point)

Tapi kami teruskan ke check point ke 2 iaitu puncak bukit ni.. kat puncak tu terletaknye 3 biji pencawang telekomunikasi.. kalau korang lalu di main road dari lumut menuju ke ipoh kat area taman kledang, korang dpt tgk 3 biji pencawang tu berdiri teguh di puncak Bukit Kledang.. 

Mula2 ak rasa nk give up sbb da penat sgt2 ..lps check point 1, track dia lg mencabar n berliku2.. korang jln pun korang rasa badan korang senget sebelah sbb tanah dia x rata..nak di jadikan cerita.. smpai kat 1 kawasan, 1 atuk cina turun dari check point 2 dan tegur kami " banyak kuat aaa.." .. giler ahh.. atuk umur     60 an pun bole sampai puncak, x kn ak x bole kot .. so ak kuatkan semangat n akhirnya sampai jgk di puncak.. Alhamdulillah..

Tp dlm suka ada jg duka.. 1 member ak yg ak pgl pak wut telah cedera di kaki sbb terseliuh.. ni sume angkara keghairahan amik gambar lompat2 di dlm semak atas bukit kledang.. malang x berbau, dia tergelincir n cedera ..yg paling sedih dia x dpt sampai ke puncak Bukit Kledang(check point 2).. Rumate sejati member ak tu (yid) yg ada di tmpt kejadian pun x dpt sampai ke puncak sbb kna teman pak wut untuk turun ke tmpt parking kereta ..

(Peserta yg tercedera)

Sorang lg member ak(babat) yg ada sakit "gout" pun hanya berjaya mendaki 3/4 dari Bukit Kledang sbb kaki dia sakit sebelum smpt sampai ke check point 2(puncak kledang).. Syabas babat!!

So dari 9 perserta ekspedisi, hanya 6 WIRA Sejati UTP yg dapat jejak kaki ke puncak kledang .. SYABAS!!

Wira 1 : Aku 
Wira 2 : Bobo
Wira 3 : Jo
Wira 4 : Simen
Wira 5 : Meer Musta
Wira 6 : Azrie

P/S : X ada pic kami amik masa di puncak sbb kamera ada dgn member ak yg tercedera tu.. x de rezeki untuk amik2 pic di puncak kledang.. 

Lps penat mendaki, kami ke air terjun Ulu Licin untuk mandi manda n makan tgh hari kat situ.. 



(babat yg hampir lemas tgh di selamatkan)

( "smart group" dlm air..hikhik)

Akhirnya, 1 lg trip yg best dpt di jayakan.. Thanks guys ~~

Peserta : Yid, Pirdaus(pak wut) , simen, jo, Nasuha(bobo) , Azrie, Farid(babat), Meer Musta

7 comments:

oranglidi said...

nice entri a matja!

gambo tu kalu kasi besor sket lagi best. tpi klu uplod ikut blogspot mmg kecik je saiz die.

FiQQ said...

oranglidi : dah besarkan da.. hikhik.. TQ meer ~~

kasutburok said...

trip yg berbaloi2.bapak meriahne cuti deepavali kite ni.dr pg smpai ke ptg.hahahah

si robot comel said...

lama tak panjat bukit kledang,dulu tiap-tiap minggu salu panjat

FiQQ said...

si robot comel : waaaa.. slalu nek ek bukit kledang?? ni msti duk ipoh ni..

Bella Bell said...

kim salam kat meer musta tu.. hehehe..


emmm.. 1 hari nanti gua akan sampai gak.. hehehe~~

FiQQ said...

bella bell : haha.. meer musta,bella kirim salam.. DONE .. =P